PressClub Romania · Article.
BMW i8 ca o sculptură auto: un experiment artistic de Thomas Scheibitz
Mon May 20 12:05:00 CEST 2019 Comunicat de presă
Premiera la studioul din Berlin al artistului.
Press Contact.
Alexandru Seremet
BMW Group
Tel: +40-213041532
send an e-mail
Author.
Alexandru Seremet
BMW Group
Related Links.
Bucureşti/München. Pictor şi sculptor renumit la nivel internaţional, Thomas Scheibitz, a reproiectat modelul BMW i8 al bunului său prieten Bernd Heusinger pe baza schimbului lor continuu de idei. Lucrarea nu a fost comandată de BMW şi nici nu este parte a serie BMW Art Car - în schimb, este un experiment independent de formă şi culoare. Sculptura auto rezultată a fost prezentată în premieră publicului la 18 mai, la studioul din Berlin al lui Scheibitz.
Născut în 1968 la , în apropiere de Dresda, artistul priveşte suprafeţele şi culorile sculpturilor sale ca fiind de esenţiale. El consideră că linia, conturul şi volumul "trebuie să existe ca parte a entităţilor cunoscute ale lumii fizice". Pentru el, designul industrial reprezintă un opozant major, dar şi o sursă de inspiraţie. Scheibitz înţelege automobilele sport ca sculpturi de design, ca rezultat dinamic al unei sinteze de tehnologie şi creativitate.
Întrebat despre sculptura sa auto experimentală "Scheibitz x Haysinger", Thomas Scheibitz a declarat: "Conţinutul radical este o chestiune de formă. Preocupările sculpturale tradiţionale precum perspectivele vizuale, imaginea detaliată, perspectivele spaţiale, calitatea reliefurilor, simetria, precum şi simetria dizolvată şi iluzia sunt puncte de pornire pentru designul meu pentru caroseria unui automobil modern."
Thomas Scheibitz este cunoscut pentru crearea de asocieri noi prin jocul cu piese şi diferite referinţe în picturile şi sculpturile sale adesea colorate strălucitor. Schemele de culori pe care le-a aplicat în designul BMW i8 în maniera elementelor stilistice creează o categorie de imagini care se integrează perfect în opera amplă a artistului. În plus, Scheibitz utilizează fluxul dinamic al liniilor pentru a interacţiona cu suprafaţa futuristă a caroseriei. Artistul dezvoltă această idee şi mai mult prin crearea unui dialog vizual între structura de carbon inovatoare a automobilului şi textura pânzei tradiţionale. "Cea mai mare precizie posibilă, cuplată cu cea mai mare deschidere posibilă", a comentat el cândva despre lucrarea lui, iar acest principiu este la fel de adevărat şi pentru designul sculpturii sale auto.
Iniţial, ideea privind sculptura auto s-a bazat pe o pictură la scară mică creată de Thomas Scheibitz în 2017. Fragmente scanate şi mărite ale acestei picturi pot fi văzute acum în diferite contexte pe suprafaţa BMW i8.
În tradiţia procesului său creativ de cercetare şi stratificare, Scheibitz s-a concentrat de mai mulţi ani pe designul automobilelor sport hibrid. În 2016, el a creat "Holy Motors", o sculptură tubulară pictată în vopseluri de vinil multicolore, expusă în luneta unui BMW i8. Lucrarea a fost încă un rezultat al prieteniei cu Bernd Heusinger, autor, director şi fondator al agenţiei "Zum goldenen Hirschen" şi director executiv al Hirschen Group.
Pentru Thomas Scheibitz, care în 2018 a devenit profesor de pictură la Academia de Arte Frumoase din Düsseldorf, aspectele creative ale picturii şi sculpturii au aceeaşi importanţă. După o expoziţie solo la Muzeul de Artă din Bonn, Scheibitz a prezentat numeroase picturi şi sculpturi în 2018 ca parte a expoziţiei "The Hunter in the Snow" de la galeria Sprüth Magers a artistului, din Los Angeles. În perioada 11 septembrie 2019 - 31 ianuarie 2020, Galeria Naţională a Muzeelor de Stat din Berlin va găzdui "Picasso/Scheibitz", o expoziţie specială la Muzeul Berggruen ce va prezenta peste 40 de lucrări ale celor doi artişti.
Pentru mai multe informaţii despre Thomas Scheibitz şi Bernd Heusinger, accesaţi:
Thomas Scheibitz
www.spruethmagers.com/artists/thomas_scheibitz
Bernd Heusinger
www.twitter.com/berndheusinger
Despre angajamentul cultural BMW Group
De aproape 50 de ani, BMW Group a iniţiat şi s-a implicat în peste 100 de proiecte culturale la nivel mondial. Compania pune accentul principal pe implicarea de durată în arta modernă şi contemporană, în muzica jazz şi cea clasică, precum şi în arhitectură şi design. În 1972, trei picturi de mari dimensiuni semnate de Gerhard Richter au fost create special pentru a fi expuse în foaierul sediului central BMW Group de la München. De atunci, artişti precum Andy Warhol, Jeff Koons, Daniel Barenboim, Jonas Kaufmann şi arhitecta Zaha Hadid au cooperat cu BMW. În 2016 şi 2017, artista Cao Fei din China şi americanul John Baldessari au creat două noi automobile pentru colecţia BMW Art Car. Pe lângă iniţiativele comune precum BMW Tate Live, BMW Art Journey şi concertele "Opera for All" din Berlin, München, Moscova şi Londra, compania este şi partener al unor muzee şi expoziţii de artă de renume, precum şi al unor orchestre şi opere de pe mapamond. BMW Group garantează libertatea absolută de creaţie în toate activităţile culturale în care este implicată - deoarece această iniţiativă este tot atât de esenţială pentru producerea unei lucrări de artă revoluţionare ca şi pentru inovaţiile importante într-o afacere de succes.
În România, BMW a consolidat parteneriate de tradiţie, aşa cum este Festivalul de muzică de cameră SoNoRo, şi se implică în diverse proiecte culturale aşa cum a fost colaborarea cu artistul Adrian Mitu pentru seriile Blue Coffee şi Blue Hero. La nivel naţional, prin reţeaua de dealeri BMW, sunt susţinute o gamă largă de proiecte culturale, aşa cum este Festivalul de Teatru de la Sibiu.
Mai multe informaţii: www.bmwgroup.com/culture şi www.bmwgroup.com/culture/overview.
Facebook: https://www.facebook.com/BMWGroupCulture
Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroupculture
@BMWGroupCulture